Ястия със зеленчуци – как да ги приготвим правилно?

Вкусно

Само включването на ястия със зеленчуци в ежедневното ни меню не е достатъчно. Трябва да знаете и как правилно да приготвяте зеленчуците, за да ограничите до минимум загубата на ценните хранителни вещества.

Атрактивността на ястието със зеленчуци се определя преди всичко от неговите вкус, аромат, вид и начин на сервиране.

Като имаме предвид, че се препоръчва консумация на зеленчуци и плодове пет пъти дневно, нека се постараем нашия организъм да получи най-доброто, прилагайки изброените по-долу правила.

  • Ако се избираме пресни зеленчуци, нека са добре узрели и да не са повехнали. Ако купуваме замразени, те трябва да са напълно замразени, сухи и да не са залепнали.
  • Измитите зеленчуци се обелват колкото може по-тънко, тъй като точно под обелката се съдържат най-много хранителни вещества.
  • Обелените зеленчуци веднага се изплакват с чиста вода, без да ги киснем. При накисване се губят техните хранителни вещества (водоразтворимите витамини от група В и С) и минерали.
  • Листните зеленчуци се изплакват много внимателно, отделяйки листата и сменяйки водата. Отцеждаме, внимавайки да не смачкаме или да не скъсаме листата.
  • Измитите, почистени или нарязани вече зеленчуци се варят веднага, слагайки ги в уред за готвене на пара или в малко количество подсолена, вряща вода. Сипването на студена вода за приготвяне на зеленчуците е грешка.

Когато варите зеленчуци, съдържащи каротин, добавете малко мазнина, напр. зехтин. Кореноплодните и бобовите растения се готвят с капак. Зеленчуците от семейство зелеви първоначално се варят без капак, а след няколко минути, ги покриваме с капака.

Времето за варене на зеленчуците ограничаваме до минимум. Варим ги кратко, на висока температура, до необходимата степен на омекване.

  • Зеленчуците, предназначени за салата, се варят и охлаждат небелени.
  • Салатите се приготвят в последният момент, непосредствено преди сервирането им на масата.
  • Във всяка порция нарязани зеленчуци веднага добавяме сос или олио. Мазнината покрива тънкия слой на парченцата зеленчуци и предпазва витамините от окисляване.
  • Ястията със зеленчуци се гарнират с подправки или билки непосредствено преди сервиране. Ако тези подправки са пресни, ги нарязваме в последния момент, преди да ги добавим към зеленчуците.
, , , , , ,